dilluns, 8 d’abril del 2013

1. La biografia de Poe



Edgar Allan Poe (19 de Gener de 1809 - 7 d’octubre de 1849) va ser un escriptor romàntic en llengua anglesa dels Estats Units d’Amèrica. Va escriure poesia, novel·la i relats curts. Conegut sobretot pels seus relats de temes fantàstics i d’horror.

Era el segon fill d’un matrimoni d’actors, format per David Poe, d’ascendència irlandesa, i Elizabeth Arnold, de pares anglesos. Quan tenia dos anys el seu pare abandona la seva dona. El 1834 es casà amb la seva cosina Virginia Clemm, de només tretze anys, i durant algun temps fou director d’importants publicacions de Richmond, Boston i Filadèlfia. La mort de Virginia, el gener de 1847, va afectar-lo molt, l'enfonsà en l'alcoholisme i la depressió, i va mantenir tumultuoses relacions amb altres dones.

A part de poesia i contes, va escriure també una novel·la, Narrative of Arthur Gordon Pym 1838, un assaig filosòfic, Eureka 1848, i crítica literària i artística. Va destacar sobretot en el gènere del misteri i de l'horror.

Va morir a Baltimore (Maryland) el 7 d’octubre de 1849 víctima de delirium tremens, tot i que també es pensa que potser va morir de diabetes, deficièncias enzemàtiques o, fins i tot, de ràbia.


Kumba Drammeh

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada